BLANCHE – EMPIRE

 

Ze is net 21 jaar geworden, de in België geboren Joodse jongedame die in de muziekwereld gekend is als ‘Blanche’ maar op haar paspoort Ellie Delvaux heeft staan. Wij leerden haar eigenlijk voor het eerst kennen toen ze in 2017 ons land mocht vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival in Kiev, Oekraïne met het opvallende liedje “City Lights” en er een vierde plaats mee wist te behalen. Die selectie had ze te danken aan televisiezender RTBF die haar ontdekte tijdens haar deelname aan ‘The Voice Belgique’. Ze was toen pas 16 jaar oud en viel op door haar beklijvende vertolkingen van de liedjes “Daydreamer” van Adèle en “Creep” van ‘Radiohead’.

Je zou denken dat ‘Blanche’ haar Eurovisiesongfestival-avontuur snel zou gaan verzilveren door een eerste album uit te brengen, maar buiten het in ontvangst nemen van twee awards (‘D6bels Music Awards’ van de RTBF en ‘Music Industry Award’ (MIA) in Vlaanderen voor ‘Meest Beloftevolle Nieuwkomer’) en enkele nauwelijks scorende singeltjes bleef het relatief zeer stil rond de zangeres. We zagen haar echter op indrukwekkende wijze terugkeren toen ze op het Koninklijk Paleis mocht zingen ter gelegenheid van de 18e verjaardag van prinses Elisabeth die een fan van haar was.

Nu stuurt ‘Blanche’ wel haar eerste full-cd de wereld in met het tien songs tellende album “Empire”. Daarop staat met de zeemzoete ballad “Soon” maar één van de drie singles die ze eerder uitbracht, maar met de albumtiteltrack (zie 1e video) werd er begin dit jaar al een nieuwe single als voorproefje gegeven van wat we op deze full-cd mochten verwachten. Intussen is er met het op de tweede audiovideo te beluisteren nummer “Fences” ook een tweede single uit “Empire” verschenen en begin mei kwam het nummer “1, 2, Miss You” als derde single op de markt, net voor haar eerste volwaardige album met enige vertraging door de coronacrisis eind mei werd uitgebracht.

Deze knap gearrangeerde plaat bevat dus tien nummers die sterk variëren in ritme en bezongen onderwerpen. ‘Blanche’ zegt dat de teksten van sommige liedjes op persoonlijke ervaringen zijn gebaseerd en andere verhalen uit haar fantasie zijn ontsproten. Albumproducer Rich Cooper en Ellie Delvaux schreven de meeste nummers samen met Belgische en internationale songschrijvers. Zo was er o.a. Pierre Dumoulin die destijds ‘City Lights’ componeerde en nu single “Empire”, het intimistische “Only You” en de mooie pianoballad “Pain” voor dit album schreef.

Daarnaast noteerden we ook de namen van Johannes Genard, frontman van de Vlaamse rockgroep ‘School Is Cool’ die meeschreef aan het mooie melancholische liedje “Lonely” en van de Engelse indiepopzangeres Laura Welsh (van de formatie ‘Laura & The Tears’) die hier een compositorische bijdrage afleverde voor het liedje “How Does That Sound”.

Andere songs op deze terecht ook op de internationale markt mikkende plaat die aantonen dat deze ‘Blanche’ geen ééndagsvlieg zal worden zijn “Till We Collide”, “Summer Nights” en het wat tristesse uitstralende en melancholisch klinkende “We Had”, een nummer dat ze samen componeerde met co-producer François Gustin, gitarist en toetsenist van de Belgische indiepopgroep ‘Girls In Hawaii’ die nog altijd groot is in Wallonië en Frankrijk. “Empire” is een zeer knappe debuutplaat van ‘Blanche’ die haar ongetwijfeld zal laten aankloppen aan de ‘internationale doorbraak’-deur.

(valsam)

11 september 2020: Ancienne Belgique, AB Club, Brussel


 

Artiest info
Website  
 

Label: PIAS Recordings

video